puffer jassen

Wat is een puffer jas?

De puffer jassen zijn ontworpen om warmte te bieden (in tegenstelling tot bescherming tegen wind of regen) met veel opvulling, meestal ingeklemd tussen twee lagen stof (een voering en een bovenstof). Eigenlijk is het een lange gewatteerde jas ook wel een puffer jacket en/of puffer coat genoemd.

Een puffer jas is de Engelse vertaling van een gewatteerde donsjas. Dons is een sterk isolerende stof, vaak wordt dit gecombineerd met een synthetische buitenlaag van nylon of polyester. Waarom zijn de puffer jassen zo populair in de winter? Dit komt doordat de jassen erg warm zijn. Een goede puffer jas houdt je altijd warm, ook als je stilstaat of als er een koude wind waait. De puffer jassen zijn meerdere jaren te dragen, omdat het stijlvolle klassiekers zijn.

pexels puffer 6895748

De soorten vulling van een puffer jas

De isolatie kan een natuurlijk materiaal zijn, veelal wordt er gekozen voor dons. Ook wordt er vaak gekozen voor een door de mens gemaakte synthetische isolatie, die voornamelijk van polyester is gemaakt. Sommige vormen van synthetische isolatie zijn watten, maar in klassieke puffer jassen is de isolatie een losse vulling. Traditioneel clusters van eenden- of ganzendons. Om te voorkomen dat de vulling zich op één plaats ophoopt in de jas wordt er gebruik gemaakt van ‘schotten’, een reeks in rijen op elkaar gestikte zakken. Dit geeft dan ook de klassieke puffer jas zijn kenmerkende uiterlijk.

De vulling van een puffer jas bestaat uit duizenden kleine vezels die ontelbare kleine zakjes vormen. Het is zo ontworpen om zoveel mogelijk lucht op te vangen en binnen de schotten van de jas te houden. Dan wordt de opgevangen lucht geleidelijk opgewarmd door je eigen lichaamswarmte en zorgt dit voor isolatie. De warmste puffer jackets zijn uitstekend te dragen als buitenlaag of onder een winddichte laag in extreem koude maar droge omgevingen, zoals de poolgebieden.

Deze extreem warme puffer jassen hebben meestal een box constructie, hierbij zit het dons tussen baksteenvormige schotten. Dit heeft als voordeel dat er veel ruimte is voor de donsvulling en ook dat er geen blootliggende naden of stiksels zijn waardoor de wind door de jas heen kan komen.

De puffer jassen die wij voornamelijk gebruiken hebben zijn over het algemeen doorgestikt, waarbij de schotten zijn gemaakt door de vulling tussen twee lagen stof te schuiven en zijn gescheiden door stiklijnen. Dit heeft als voordeel dat de winterjas een lichter gewicht heeft goedkoper zijn, maar kan ook leiden tot koude plekken bij het stiksel, dit kan een zwakker punt zijn in de isolatie. Soms kan er wat donsvulling uit de schotten ontsnappen. De gewatteerde jas die doorgestikt is, is een prima keuze voor minder extreme omstandigheden. Dat maakt de jas uitstekend voor verschillende weersverwachtingen zoals extra laag voor kille dagen met vele buitenactiviteiten (als je hoog in de bergtoppen zit), maar ook zeer zeker voor dagelijks gebruik.

pexels lyon peru 17505746

Hoe is de pufferjas trend ontstaan?

De puffer jas heeft al een patent sinds 1940. Eddie Bauer, een outdoorman én businessman in hart en nieren, was aan het zeilen en de jas die hij toendertijd droeg was niet warm genoeg en liet veel wind door, hierdoor raakte hij onderkoeld en heeft het gelukkig overleefd. Daarom bedacht hij het puffer jack, een gestikte jas met veren zodat hij lekker warm bleef op zijn zeilavonturen zonder onderkoeld te raken.

De pufferjas door de jaren heen

Sinds het moment dat Eddie Bauer het patent aanvroeg is de jas eigenlijk al niet meer weg te denken uit de fashionwereld. In de jaren 80 zagen we de jas in verschillende soorten terug bij de jeugd in Milaan, waar het een echte trend werd. Het puffer jack in de jaren 90 was een echte ‘stoere’ jas die veel gedragen werd door rappers en hiphoppers. Toen zagen we de jas vooral terug in langere uitvoeringen inclusief bontkraag.

5 Verschillende soorten puffer jassen

Zo zijn er vele soorten puffer jassen

  1. De korte gewatteerde jas staat voornamelijk centraal in de zomer.
  2. De klassieke lange gewatteerde jas zoals hieronder is al jaren een hot item in de winter.
  3. De extreem lange pufferjas is sinds een aantal jaar in de mode geraakt en valt tot de enkel.
  4. De korte puffer bodywarmer zoals hieronder is er vaak in het voorjaar.
  5. De lange puffer bodywarmer zoals hieronder is een heerlijk item in het najaar.

Verschillende soorten puffer coats

Vergelijkbare berichten